Miért válassz minket?

NÁNÁSI PORTÉKA BOLT

Helyi termék a jelenlegi kereskedelmi és élelmiszer-ellátási rendszerek világában a helyi termékek fogyasztása és közvetlenül a termelőktől való vásárlása alternatívát jelent a környezeti és társadalmi tudatosságot nélkülöző vásárlási szokásokkal szemben. 

A magyar kiskereskedelmet évek óta a multinacionális cégekhez tartozó és nagy hálózatokba tömörülő kereskedelmi egységek dominálják: a magyar lakosság ilyen önkiszolgáló boltokban, hiper- és szupermarketekben, diszkontáruházakban költi el a legtöbb pénzt élelmiszerre. A termelők eleve nem tudnak bejutni ezekbe az ellátórendszerekbe, mivel nem tudnak megfelelni azoknak a mennyiségi és minőségi feltételeknek, amelyek lehetővé tennék jelenlétüket. 

A nagy rendszereknek nagy mennyiségű és állandó minőségű termékekre van szükségük (pl. több tonna egyen méretű paradicsomra), amit a kis üzemméretű, fenntartható módon és léptékben termelő termelők nem tudnak önmagukban előállítani.

A másik legnagyobb probléma a termelők, beszállítók kereskedőkkel szembeni kiszolgáltatottsága. Ennek a problémakörnek része többek között az, hogy a kereskedelmi cégek a hálózatba jutásért különböző szolgáltatásokra hivatkozva eleve pénzt kérnek (pl. belistázás, reklámköltség), viszont az áruért sokszor csak jóval később fizetnek.

 A tőkehiányos kisgazdaságok ezek súlya alatt egyszerűen összeroppannak. A termelők kereskedelemből való kiszorulásának azonban nagyon nagy ára van: visszaszorul maga a termelés is. Ezzel szükségszerűen megnő az ország élelmiszer-behozatala és élelmiszerfüggése nem csak más országoktól, a multinacionális elosztó hálózatoktól is. 

A helyi termékek fogyasztása nagyon fontos környezeti, gazdasági, társadalmi kérdés.

Válassz minket... Válaszd a termelői minőséget... Válaszd a 100% hazait

nánási portéka - mangalica termékek - afrikai harcsa filé - kézműves sörök - tejtermékek - házi szörpök - házi lekvárok - füstölt hús - füstölt kolbászok - marha hús - strucc hús - friss húsok debrecen - házi száraztészta - finom joghurt - házi túró - kézműves sajtok - szalonna - tejföl - vaj - kefír - házi sütemények - fürj és tyúk tojás - termelői mézek - harcsa pástétom